L’eurodiputat per ERC i president de l’Aliança Lliure Europea (ALE), Josep-Maria Terricabras, és un dels 12 membres del Parlament Europeu (PE) que abordaran el Brexit, tant per examinar-ne les condicions com per veure les possibilitats d’una nova relació entre la Unió Europea i la Gran Bretanya.
En el moment actual, la presència d’un eurodiputat català en aquest grup especial del Parlament Europeu adquireix una gran rellevància per al futur d’algunes nacions com Catalunya i Escòcia en la seva relació amb la Unió Europea.
Els membres que conformen aquest grup són: el president del PE, Martin Schulz; els caps dels vuit grups polítics del PE; la presidenta de la comissió d’Assumptes Constitucionals, Danuta Hübner, l’eurodiuptada Martina Anderson del Sinn Féin i Josep-Maria Terricabras.
La primera reunió del grup se celebrarà avui a les 15.30h, en el marc de l’habitual Conferència de Presidents (reunió dels 8 presidents dels grups parlamentaris més el president Schulz), i hi haurà un intercanvi de punts del negociador en cap nomenat per la Comissió Europea (CE) per a la preparació i conducció del Brexit, Michel Barnier;
“El setembre del 2014 molts escocesos van votar no a la independència per continuar a Gran Bretanya i perquè no volien sortir de la UE. Ara, és Gran Bretanya qui ha votat marxar de la UE però els escocesos van optar majoritàriament per quedar-s’hi. Per tant, serà interessant seguir l’evolució del cas escocès que pot ser un bon precedent per Catalunya”, diu Terricabras.
Seguiment del Brexit al Parlament Europeu
A la reunió del 8 de setembre de la Conferència de Presidents del Parlament Europeu (CdP) va acordar crear una estructura per al seguiment del Brexit. Es va decidir nomenar Guy Verhofstadt, president del grup ALDE, com a coordinador per part del Parlament Europeu. Posteriorment, el 23 de novembre la CdP va acordar crear un equip negociador en representació del PE, que seguiria sota coordinació de Verhofstadt l’aplicació de l’article 50 del Tractat de la Unió Europea (TUE). Aquest article preveu l’inici del procés de desconnexió de l’Estat i l’establiment d’un nou marc de relació amb la UE. L’article 50 del TUE s’invocarà quan el govern de Teresa May ho comuniqui de manera oficial a la UE.
Avui, 30 de novembre en el marc de la reunió de la CdP, l’equip negociador es reunirà amb Michel Barnier (negociador en cap per part de la CE), a on es debatrà l’estructura de treball establerta, la possible adopció d’una resolució del PE sobre el Brexit (amb la voluntat d’orientar al Consell Europeu en la negociació) i la demanda d’implicar el PE en el Brexit des de l’inici.
i assabenta’t de totes les últimes novetats des d’Europa