Josep-Maria Terricabras Esquerra Republicana de Catalunya Els Verds | Aliança Lliure Europea al Parlament Europeu

Terricabras: “La reforma de la Iniciativa Ciutadana Europea és un pas endavant”

notícies 12 març 2019

L’eurodiputat per Esquerra Republicana Josep-Maria Terricabras, valora positivament la reforma del reglament de la Iniciativa Ciutadana Europea (ICE) que avui s’ha aprovat al Parlament Europeu (PE) amb 535 vots a favor, 90 en contra i 41 abstencions. “Creiem que la reforma representa un pas endavant respecte l’actual reglament. El més important és l’obligació que a partir d’ara té el PE de debatre les ICEs exitoses i això farà que la CE s’hagi de mullar. Aquesta qüestió ha estat des de l’inici una prioritat per el nostre grup”, ha dit.

“Malauradament no s’ha pogut aconseguir que la CE estigui obligada a legislar sobre cada ICE exitosa i només se la pot convidar a fer-ho. Però els mecanismes per registrar una ICE s’han simplificat i s’ha reforçat el suport que la CE ha de donar als organitzadors, especialment a l’hora de facilitar-los informació”, ha afegit.

A més, Terricabras també ha remarcat com a elements positius de la reforma aprovada que els organitzadors de les ICEs ara poden estar registrats com a entitats legals; que les traduccions de les ICEs siguin gratuïtes (fins a un nombre raonable de caràcters); i que una ICE es pugui registrar parcialment, si hi ha parts que són declarades no admissibles.

 

Recollida de signatures

El nou reglament també canvia el període de recollida de signatures, que ara els organitzadors podran decidir quan comença. La verificació de signatures també tindrà un nou procediment, que garanteix que tots els ciutadans de la UE puguin signar una ICE independentment del lloc on resideixin, així com una simplificació dels requisits de dades.

En relació amb la recollida de signatures és motiu de controvèrsia el sistema per on es poden recollir. Mentre les ONGs trans-estatals han desenvolupat sistemes propis, la proposta de reglament que es votarà demà estableix que s’haurà de fer a través d’un sistema de la CE, cosa que genera rebuig en la societat civil. Terricabras és partidari que les ONGs puguin vehicular la recollida de firmes, com fins ara (i com podran fer fins el 2022), i considera un pas enrere que només pugui ser a través de la CE.

“El nostre grup sempre ha lluitat per millorar la participació ciutadana. Des de Verds / ALE, entenem la preocupació de les ONGs pel que fa a la centralització de l’eina de recollida de signatures en línia. El nostre grup ha lluitat fins al final de les negociacions a favor d’un procediment descentralitzat”, ha dit l’eurodiputat republicà, que ha representat els Verds / ALE en la reforma del reglament de la ICE.

 

4 ICEs exitoses  i nou milions de firmes recollides

Un dels aspectes que finalment no ha canviat és el redactat sobre l’abast del que pot abordar-se en una ICE, que no ha estat modificat i que Terricabras sempre ha considerat poc ambiciós. Aquest aspecte però, actualment no és tan rellevant després de les sentències del Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE), que va obligar la CE a registrar dues iniciatives -Minority Safepack i Stop TTIP- després que el TJUE va anul·lar la seva decisió de negar-se a registrar-los. Per tant, l’abast el fixa el TJUE.

També hi ha altres aspectes que l’eurodiputat creu que s’haurien d’haver millorat. “No ho hem aconseguit però en qualsevol cas la reforma suposa una clara millora en comparació amb la situació actual. Per això hi he votat a favor”, afegeix.

Des de l’entrada en vigor de l’ICE l’any 2012, més de 9 milions de ciutadans han donat suport a alguna ICE. Fins ara se n’han registrat 56, 21 van ser considerades no admissibles i només 4 van arribar a tenir un milió de firmes. Tanmateix, però, cap d’aquestes ICEs va rebre un seguiment adequat per part de la CE i no es va traduir en cap text.

 

Vídeo de la intervenció de Josep-Maria Terricabras en el plenari.

_dimarts, 12 març 2019 notícies

Subscriu-te al meu butlletí

i assabenta’t de totes les últimes novetats des d’Europa

2018 © Tots els drets reservats · Avís legal · Política de privacitat
NEORG