Josep-Maria Terricabras Esquerra Republicana de Catalunya Els Verds | Aliança Lliure Europea al Parlament Europeu

Terricabras: “Amb la reforma de la ICE, s’ha perdut una oportunitat de dotar la ciutadania d’una eina útil per a la participació ciutadana”

notícies 20 juny 2018

En el ple de juliol s’intentarà revertir la situació i aconseguir més suports

 

L’eurodiputat per Esquerra Republicana i ponent pel grup Verds / ALE en la reforma de la Iniciativa Ciutadana Europea (ICE), Josep-Maria Terricabras, ha lamentat que la reforma del reglament de la ICE aprovada avui no abordi les aspiracions democràtiques de nou milions de ciutadans europeus que van firmar per una reforma més ambiciosa. “S’ha perdut una oportunitat de millorar per a la ciutadania europea l’eina més important de participació ciutadana en les institucions europees de què disposa”, ha dit.

“És una llàstima que hagi quedat curta en els tres aspectes que nosaltres vam proposar i que considerem que són clau: l’abast de la ICE, el control legal del registre d’una ICE, i el seguiment un cop la ICE assoleix un milió de signatures”, ha afegit Terricabras, que ha votat en contra de la reforma del reglament aprovada avui. “En un moment en què les institucions europees estan perdent credibilitat entre la ciutadania per la seva tèbia resposta en assumptes com els dels refugiats i, en el cas català, per la seva actitud amb el conflicte entre l’Estat espanyol i Catalunya, la reforma que s’ha aprovat encara la soscava més”, ha assenyalat.

“És frustrant que els socialistes, liberals i conservadors rebutgin les nostres propostes. Quan un milió de ciutadans es reuneixen per exigir el canvi, mereixen ser tractats amb més respecte”. Amb tot, el Grup Verds / ALE continuarà treballant per aconseguir més suports i poder revertir la situació en el pròxim ple de juliol.

El grup Verds / ALE també va demanar que s’inclogués la possibilitat dels ciutadans d’adreçar-se a la CE en una llengua oficial dins dels Estats membres encara que no sigui llengua oficial de la UE i aquest aspecte sí que ha estat aprovat, la qual cosa obre la porta a poder ICEs presentar en català.

La ICE és la primera eina transfronterera per a la democràcia directa que permet als ciutadans proposar legislació a la Comissió Europea després de reunir un milió de signatures en set estats diferents. Però el seu funcionament deficient -en el sentit que gairebé no s’ha traduït en cap iniciativa legislativa, tret d’un cas-, ha fet que l’interès dels ciutadans europeus per presentar iniciatives ciutadanes hagi minvat clarament en els últims anys: de les 23 que es van presentar el 2012 a les 8 de 2017. En els últims 5 anys només una va tenir un impacte en la legislació europea.

La meva tasca:
_dimecres, 20 juny 2018 notícies

Subscriu-te al meu butlletí

i assabenta’t de totes les últimes novetats des d’Europa

2018 © Tots els drets reservats · Avís legal · Política de privacitat
NEORG