Josep-Maria Terricabras Esquerra Republicana de Catalunya Els Verds | Aliança Lliure Europea al Parlament Europeu

Terricabras reclama la millora urgent de la Iniciativa Ciutadana Europea

notícies 31 gener 2017

L’eurodiputat per Esquerra Republicana, Josep-Maria Terricabras, ha preguntat avui al vicepresident de la CE, Frans Timmermans, quan temps més hauran d’esperar els ciutadans fins que la CE consideri necessari modificar el mecanisme per presentar Iniciatives Ciutadanes Europees. En un intercanvi d’opinions dels membres de la Comissió d’AFCO (Afers Constitucionals) amb el vicepresident, l’eurodiputat republicà ha assenyalat que en els últims 5 anys s’han presentat 61 ICE’s, 54 de les quals van ser rebutjades, retirades o no van assolir el milió de signatures necessàries. Només 3 van arribar fins el final del procediment i només una va tenir un impacte en la legislació europea.

Tot això ha portat que l’interès de la ciutadania europea per presentar iniciatives ciutadanes hagi anat en clar decreixement: si el 2012 se’n van presentar 23, el 2013 van ser 17, el 2014, 10; el 2015, 6; i el 2016, 3. Terricabras ha esgrimit aquestes dades per evidenciar que el mecanisme desencoratja els ciutadans a causa d’un procediment farragós.

“L’octubre de 2015 el Parlament Europeu (PE) ja va aprovar una resolució demanant una reforma de la regulació de la ICE i res no ha canviat des d’aleshores. La resposta de la CE va ser que només havien passat 3 anys des de la seva entrada en vigor i que era massa d’hora per revisar-ne la regulació”, li ha recordat Terricabras. “La UE travessa moments difícils i necessitem urgentment construir la confiança la ciutadania, per això li pregunto, una vegada més: fins quan hauran d’esperar els ciutadans que la CE consideri que cal revisar aquest assumpte?”, ha preguntat l’eurodiputat republicà.

Timmermans ha respost Terricabras dient-li que no és sord a la reclamació del PE per aquesta reforma però ha evitat dir quan es farà.

La Iniciativa Ciutadana Europea és una eina de participació ciutadana que preveu que si ciutadans de set estats diferents de la UE recullen un milió de signatures puguin demanar a la que CE que legisli sobre alguna matèria. Un dels problemes però, és que amb l’actual mecanisme, la CE no està obligada a proposar canvis en la legislació. En la reforma de fa un any i mig, Terricabras va proposar que si la CE no feia res en un termini de 12 mesos, el PE pogués presentar pel seu compte una iniciativa legislativa però la proposta no va prosperar.

La meva tasca:
_dimarts, 31 gener 2017 notícies

Subscriu-te al meu butlletí

i assabenta’t de totes les últimes novetats des d’Europa

2018 © Tots els drets reservats · Avís legal · Política de privacitat
NEORG