Josep-Maria Terricabras Esquerra Republicana de Catalunya Els Verds | Aliança Lliure Europea al Parlament Europeu

Terricabras no dóna suport a la reforma de la llei electoral europea

notícies 11 novembre 2015

El diputat per Esquerra Republicana al Parlament Europeu (PE), Josep-Maria Terricabras, ha votat en contra de la reforma de la llei electoral europea que s’ha aprovat avui a Brussel·les. Terricabras ha lamentat l’oportunitat que s’ha perdut per fer una llei més moderna que ajudi a apropar les institucions a la ciutadania. “Vam proposar que es rebaixés l’edat obligatòria per votar als 16 anys i la petició ha estat recollida però sense cap concreció de futur”, ha dit.

En canvi, el que sí que s’ha aprovat és la imposició d’un llindar mínim obligatori per obtenir representació al PE, que serà d’entre el 3% i el 5% dels vots, segons la decisió de cada estat membre. “El llindar contradiu el principi de proporcionalitat establert en el Dret de la UE i limitarà la pluralitat del PE. Encara que només s’apliqui a les circumscripcions grans com Alemanya i Espanya, és un precedent preocupant”, ha afegit Terricabras. El diputat, que ha estat el representant del grup Verds/ALE (Aliança Lliure Europea) a la comissió que ha treballat la reforma, ha afegit que aquest llindar s’ha fixat per resoldre un problema alemany: “La gran coalició -populars i socialistes- ja va intentar aprovar el llindar allà i el Tribunal Constitucional alemany els el va tombar dues vegades. Ara ho han fet a Europa imposant la seva majoria”.

Des de Verds/ALE es van fer altres propostes progressistes com la poder fer llistes transnacionals. “El fracàs de no haver enviat un missatge prou clar per poder fer llistes transnacionals és molt decebedor. Durant anys hi ha hagut esforços per situar les eleccions en un context més europeu i al final s’ha deixat reduït tot als àmbits estatals”, ha dit Terricabras.

Un altre aspecte que s’havia proposat era fer llistes amb paritat de gènere. Al final ha quedat en una vaga referència al text a encoratjar la paritat de gènere. “El que s’ha aprovat és una demostració de les poques ganes que els partits grans tenien d’aprovar la paritat per llei. No ha estat una sorpresa però s’ha perdut una bona oportunitat de fer una llei més d’acord amb els temps que vivim”, ha conclòs Terricabras.

La meva tasca:
_dimecres, 11 novembre 2015 notícies

Subscriu-te al meu butlletí

i assabenta’t de totes les últimes novetats des d’Europa

2018 © Tots els drets reservats · Avís legal · Política de privacitat
NEORG