Josep-Maria Terricabras Esquerra Republicana de Catalunya Els Verds | Aliança Lliure Europea al Parlament Europeu

Terricabras insta la comissària de Comerç a implementar un mecanisme contra la impunitat a Mèxic

notícies 4 desembre 2017

L’eurodiputat per Esquerra Republicana, Josep-Maria Terricabras, ha impulsat, conjuntament amb Estefanía Torres, eurodiputada de Podemos, una carta a la Comissària de Comerç de la Comissió, Cecilia Malmström, sobre la revisió de l’Acord Global UE-Mèxic, que entra en la seva fase final. En la missiva, els dos diputats recorden a la comissària que en l’Acord Global actual, que la setmana vinent farà 20 anys que es va firmar, ja hi ha una clàusula de respecte als drets humans   que, malgrat que la situació dels drets humans a Mèxic s’ha degradat dramàticament des del 2006, la UE no ha aplicat en cap moment per aplicar mesures com fer consultes oficials amb les autoritats mexicanes o la suspensió de l’acord.

Per això, li expressen la seva preocupació pel greu problema que representa la impunitat davant la tortura, la desaparició forçada i les execucions extrajudicials; critiquen la manca d’avenços en la implementació de reformes que impulsin les investigacions i sancions amb la finalitat de revertir l’alt índex d’impunitat que impera al país; així com l’opacitat amb què es discuteix la nova Llei de Seguretat Interior.

També assenyalen que el govern de Mèxic no ha presentat un full de ruta clar i precís sobre com garantirà que els pobles indígenes siguin consultats adequadament en sobre els projectes d’inversió, privada i pública, que afectin les seves comunitats. En aquest aspecte, remarquen que el Relator Especial de les Nacions Unides sobre la situació especial de les persones defensores dels drets humans, Michael Forst, va declarar el gener passat que els líders indígenes s’enfronten a una gran violència per part de persones que operen al costat d’autoritats locals, així com que moltes avaluacions d’impacte ambiental són una mera formalitat perquè els projectes es comencen a implementar igualment.

Per això, insten la Comissió a:

–        Incloure una clàusula vinculant de respecte als drets humans i que un Comitè de Drets Humans Permanent en vigili el compliment, així com que es garanteixin mecanismes sancionadors veritablement efectius.

–        A la creació d’una instància que permeti el seguiment i investigació de les denúncies que es presentin contra empreses transnacionals assentades en territori mexicà pel control dels seus impactes socials, laborals, culturals econòmics i ambientals, així com establir mecanismes vinculants per sancionar-les en casos de violació dels drets humans.

–         A la creació d’un mecanisme de cooperació internacional vinculant sobre empreses transnacionals i de Drets Humans de Nacions Unides.
La carta l’han firmat onze eurodiputats: Xabier Benito (Podemos – GUE/NGL); Molly Scott (Greens/ALE); Miguel Urbán (Podemos – GUE/NGL); Ernest Urtasun (ICV- Greens/ALE); Tania González Peñas (Podemos – GUE/NGL); Barbara Spinelli (GUE/NGL); Malin Björk (GUE/NGL); Stelios Kologlou (GUE/NGL); i Florent Marcellesi (Greens/ALE), a més de Torres i Terricabras.

_dilluns, 4 desembre 2017 notícies

Subscriu-te al meu butlletí

i assabenta’t de totes les últimes novetats des d’Europa

2018 © Tots els drets reservats · Avís legal · Política de privacitat
NEORG