Josep-Maria Terricabras Esquerra Republicana de Catalunya Els Verds | Aliança Lliure Europea al Parlament Europeu

Terricabras impulsa una carta als diputats del Congrés de Guatemala instant-los a promoure la protecció als defensors dels drets humans

notícies 11 juliol 2017

L’eurodiputat per Esquerra Republicana, Josep-Maria Terricabras, ha impulsat una carta que han firmat un total de 25 eurodiputats -entre els quals hi ha el també republicà Jordi Solé- que s’ha enviat a tots els diputats i diputades del Congrés de Guatemala. En la carta se’ls insta a promoure la protecció dels defensors dels drets humans en el país centreamericà davant de la dramàtica situació que passen i a continuar avançant per consolidar l’estat de dret.

La iniciativa d’enviar aquesta carta va sorgir després d’una reunió al Parlament Europeu entre Terricabras i representants d’associacions de referència de defensa dels drets humans a Guatemala com UDEFEGUA (Unidad de Protección a Defensoras y Defensores de Derechos Humanos de Guatemala) i Centro de Acción Legal, Ambiental y Social (CALAS), juntament amb l’Organització Mundial Contra la Tortura i PBI México.

Entre gener i novembre de 2016 es van assassinar 14 defensors dels drets humans i 7 més van patir un intent d’assassinat. A més es van registrar 223 agressions. Per això, el Parlament Europeu va aprovar una resolució d’urgència en què es recordava la necessitat de desenvolupar una política pública de protecció pels defensors dels drets humans, en consonància amb la sentència de 2014 de la Cort Interamericana de Drets Humans.

Les informacions que arriben als eurodiputats és que aquesta política ha tingut fins ara uns avenços molt limitats, per la qual cosa els insten a promoure un avenç del procés. “Nos gustaría instaros a promover en el marco de vuestras funciones como representantes populares que este proceso avance de forma decidida para asegurar cuanto antes la protección de unos actores tan importantes para el Estado de Derecho como son los defensores y las defensoras de derechos humanos”, diuen a la carta.

Els eurodiputats afegeixen que en la seva resolució, el Parlament Europeu va acollir amb satisfacció la iniciativa de reforma del sistema judicial, que van presentar els poders executiu, judicial i legislatiu guatemalencs al Congrés, per tal de desenvolupar un sistema judicial professional i democràtic que es basi en una independència judicial efectiva. Atès que aquesta reforma s’ha endarrerit i corre el risc de quedar incompleta o oblidada, els eurodiputats signants també els demanen que reprenguin la proposta. “Como parlamentarios europeos nos gustaría instarles respetuosamente a que puedan retomar la propuesta de reforma en su integralidad y no permitir que esta oportunidad de dar un paso significativo hacia la consolidación del Estado de Derecho en Guatemala se pierda”, diuen.

Podeu consultar la carta aquí.

_dimarts, 11 juliol 2017 notícies

Subscriu-te al meu butlletí

i assabenta’t de totes les últimes novetats des d’Europa

2018 © Tots els drets reservats · Avís legal · Política de privacitat
NEORG