Josep-Maria Terricabras Esquerra Republicana de Catalunya Els Verds | Aliança Lliure Europea al Parlament Europeu

Terricabras forma part de la delegació de Peticions del Parlament Europeu que examinarà la planta siderúrgica de Tàrent

notícies 17 juliol 2017

Una delegació del comitè de Peticions del Parlament Europeu (PE) és, des d’ avui i fins dimecres, a Tàrent (Itàlia) per examinar la situació de la planta siderúrgica d’acer Ilva que provoca una elevada contaminació ambiental per emissions tòxiques de dioxines i greus problemes de salut a la població.

L’eurodiputat per Esquerra Republicana, Josep-Maria Terricabras, forma part d’aquesta delegació que compta amb un total de cinc eurodiputats: Cecilia Wikström, com a cap de la delegació, (ALDE); Ángela Vallina de la Noval (GUE/NG); Andrea Cozzolino (S&D); Eleonora Evi (EFDD); a més de Terricabras.

Els eurodiputats es reuniran amb autoritats locals i regionals, entre les quals hi ha el prefecte de Tàrent, el cap local de l’Autoritat de Salut, i la comissària per a Reclamacions Medi Ambientals. També es reuniran amb els sindicats, i amb els ciutadans que van fer la petició perquè una delegació d’eurodiputats anés a conèixer sobre el terreny la planta.

La planta siderúrgica Ilva de Tàrent és la més gran d’Europa amb una producció de deu milions de tones d’acer l’any. Directament, dóna feina a gairebé 12.000 persones i, indirectament, a unes 8.000 persones més. Els peticionaris no demanen el seu tancament si no que s’estudiïn les possibilitats de reconversió i, sobretot, que la indústria compleixi la normativa en matèria d’emissions, cosa que ara no fa.

Diversos estudis responsabilitzen aquests alts forns de provocar tumors i de ser els causants del 93% de les emissions de partícules tòxiques d’Itàlia. La zona té un percentatge elevadíssim de casos de càncer i l’esperança de vida és molt més baixa que la mitjana italiana. Les morts derivades de càncer són de l’ordre del 10-15% per sobre de la mitjana regional en ambdos sexes. En càncer de pulmó és un 30% superior a la mitjana en homes i dones; en malalties respiratòries un 50% superior en homes i un 40% en dones; i en malalties del sistema digestiu, un 15% en homes i un 40% en dones.

La planta de Tàrent també ha suposat que el Tribunal de Justícia de la UE condemnés l’Estat italià per incompliment de la legislació mediambiental europea. A més, el gener de 2016 la Comissió Europea li va obrir un procediment d’infracció amb l’objectiu de garantir que les mesures adoptades per les autoritats italianes en relació amb la instal·lació d’Ilva compleixen les normes comunitàries sobre ajudes estatals. La Comissió afirma que Itàlia ha utilitzat malament els fons públics ajudant a la producció d’acer en comptes de contribuir amb la requalificació ambiental de la zona. Les autoritats italianes neguen fermament aquesta afirmació.

Serà una visita molt complicada. Malgrat les evidències que la planta siderúrgica és perniciosa per a la salut, no es pot plantejar de cap manera el tancament. La població en viu i, malgrat les adversitats, no vol que es tanqui”, ha dit Terricabras.

Haurem d’examinar alternatives i les possibilitats de reconversió en una altra mena d’indústria que no sigui tan tràgicament contaminant. Parlem del Tercer Món però sovint oblidem que hi ha Tercer Món entre nosaltres.”, ha conclòs l’eurodiputat republicà.

La meva tasca:
_dilluns, 17 juliol 2017 notícies

Subscriu-te al meu butlletí

i assabenta’t de totes les últimes novetats des d’Europa

2018 © Tots els drets reservats · Avís legal · Política de privacitat
NEORG