Josep-Maria Terricabras Esquerra Republicana de Catalunya Els Verds | Aliança Lliure Europea al Parlament Europeu

Terricabras: “És una molt bona notícia que el TJUE digui que els ciutadans tenen el dret de demanar que s’aturin propostes legislatives”

notícies 11 maig 2017

El Tribunal de Justícia de la UE ha anul·lat la negativa de la CE a registrar una ICE sobre el TTIP

L’eurodiputat per Esquerra Republicana, Josep-Maria Terricabras, s’ha congratulat per la decisió d’avui del Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) d’anul·lar una decisió de la Comissió Europea (CE), que va denegar el registre d’una Iniciativa Ciutadana Europea (ICE) sobre el TTIP.

Concretament la ICE, que va recollir més 3 milions de firmes, demanava a la CE que recomanés al Consell Europeu que revoqués el mandat que li havia fet de negociar el tractat comercial entre la UE i els EUA. La CE va respondre el setembre de 2014 als promotors de la ICE que la proposta estava fora de l’àmbit de les seves competències. Aleshores els promotors van presentar un recurs a l’alt tribunal, que és el que ha respost avui.

En el seu dictamen, l’alt tribunal assenyala que “res no justifica excloure del debat democràtic les actes jurídiques que pretenen que es revoqui una decisió per la que s’autoritza l’obertura de negociacions d’un acord internacional” i conclou que “la finalitat que persegueix la ICE és permetre als ciutadans de la UE participar més en la seva vida democràtica”.

El TJUE diu que els ciutadans tenen el dret de demanar que s’aturin propostes legislatives. Això vol dir més poder pels ciutadans europeus. És una molt bona notícia”, ha valorat Terricabras.

Amb la decisió d’avui també s’ha fet evident que els arguments legalistes que va adduir la CE per negar el registre de la ICE van ser una violació dels drets ciutadans democràtics”, ha  afegit l’eurodiputat republicà.

Esperem que Timmermans, que finalment està disposat a revisar el funcionament de la ICE després d’anys de negar que no complia amb les expectatives democràtiques de la ciutadania, ho faci quan abans millor. Devem als més de tres milions de ciutadans que van signar aquesta ICE convertir-la en una eina útil al servei de la democràcia directa a Europa“, ha conclòs Terricabras, que va ser el ponent del Grup Verds / ALE en la reforma de la ICE.

_dijous, 11 maig 2017 notícies

Subscriu-te al meu butlletí

i assabenta’t de totes les últimes novetats des d’Europa

2018 © Tots els drets reservats · Avís legal · Política de privacitat
NEORG