Josep-Maria Terricabras Esquerra Republicana de Catalunya Els Verds | Aliança Lliure Europea al Parlament Europeu

Terricabras: “El referèndum català compleix els requisits per a una homologació internacional”

notícies 20 juny 2017

L’eurodiputat per Esquerra Republicana, Josep-Maria Terricabras, i el director de la Càtedra Ferrater Mora, Joan Vergés Gifra, han presentat l’informe Qui té dret a votar? I altres assumptes polèmics sobre els referèndums de secessió, un treball dels professors Ivan Serrano (Ciències Polítiques, Universitat Oberta de Catalunya) i Jaume López (Ciències Polítiques, Universitat Pompeu Fabra), que Vergés Gifra ha coordinat. En essència, l’informe diu que la pregunta ha de ser clara i inclusiva, que el cens que s’ha de fer servir és l’electoral i que no hi ha d’haver llindars.

Catalunya compleix amb les condicions que marca aquest estudi. Hi ha una pregunta clara, no es demana llindar de participació, i el resultat serà, guanyi qui guanyi, qui tingui un vot més que l’altre”, opina Terricabras. “En el Parlament Europeu detecto que hi ha una bona voluntat perquè votem, perquè el que no entenen la majoria de col·legues és que l’Estat no es vulgui avenir a pactar la consulta”, ha afegit.

La mirada està posada a Catalunya però no és un informe sobre el cas català sinó un estudi de política comparada que vol aportar informació sense defensar cap tesi”, ha explicat Vergés Gifra, que també ha dit que els referèndums en què s’ha fixat el treball són els de Quebec (1980 i 1995), Estònia (1991), Croàcia (1991), Montenegro (2006) o Escòcia (2014). “Cada vegada està més acceptada aquesta recomanació de la Comissió de Venècia, segons la qual millor que no hi hagi cap llindar”, ha afegit el director de la càtedra de pensament contemporani de la Universitat de Girona (UdG).

El contingut de l’informe es basa en el seminari que es va fer el passat 24 de març de 2017 a la UdG, i més concretament en les aportacions de Rainer Bauböck (European University Institute) i Alan Sandry (Swansea University). L’elaboració de l’informe ha estat un encàrrec de l’eurodiputat republicà a la càtedra gironina.45

La meva tasca:
_dimarts, 20 juny 2017 notícies

Subscriu-te al meu butlletí

i assabenta’t de totes les últimes novetats des d’Europa

2018 © Tots els drets reservats · Avís legal · Política de privacitat
NEORG