Josep-Maria Terricabras Esquerra Republicana de Catalunya Els Verds | Aliança Lliure Europea al Parlament Europeu

Terricabras demana que la UE subscrigui el Conveni d’Istambul contra la violència envers les dones

notícies 24 novembre 2016

Avui el PE vota una resolució que reclama l’adhesió al que és el primer instrument jurídicament vinculant per prevenir i lluitar contra aquesta violència a nivell internacional

L’eurodiputat per Esquerra Republicana i vice-president del grup Verds/Aliança Lliure Europea, Josep-Maria Terricabras, forma part  del grup de diputats que ha preguntat a la Comissió Europea (CE) en quin punt es troba l’adhesió de la UE al Conveni d’Istambul sobre la Prevenció i Lluita contra la Violència envers les dones i la Violència Domèstica. El passat 4 de març, la CE va proposar l’adhesió de la UE al Conveni, que és el primer instrument jurídicament vinculant sobre la prevenció i lluita contra la violència envers les dones a nivell internacional. Tots els estats membres de la UE l’han firmat però només 14 l’han ratificat. L’adhesió de la UE servirà per pressionar els estats que encara no l’han ratificat.

També reforçarà l’eficiència i coherència de les polítiques internes i exteriors de la UE en la lluita i prevenció de la violència envers les dones i la violència de gènere a tota Europa i assegurarà una millor aplicació de la legislació comunitària, dels programes i els fons aprovats amb aquesta finalitat. L’adhesió al Conveni també contribuirà a objectius més amplis en matèria d’igualtat de gènere, lluita contra la discriminació, salut pública i creixement econòmic. També reforçarà la responsabilitat de la UE a escala internacional i el seu paper en la lluita contra la violència envers les dones i la violència de gènere.

A més de l’estat de l’adhesió, els diputats també pregunten:

– Quines mesures concretes ha adoptat la CE per accelerar les negociacions en el si del Consell?

– Amb quant de temps considera la CE que cal comptar perquè la UE s’adhereixi al Conveni?

– Quin paper preveu la CE que desenvoluparà el PE en el procés de supervisió del Conveni?

– Quines altres mesures concretes està adoptant la CE per assegurar que els estats membres ratifiquin el Conveni? En relació als que ja l’han aprovat, ¿quines mesures preveu de cara a una aplicació adequada d’aquest instrument?

– Quines són les pròximes mesures concretes previstes per la CE, a més de la campanya de conscienciació en què també participa el PE, per eradicar la violència contra les dones i la violència de gènere?

La violència envers les dones i la violència de gènere constitueix una violació dels drets fonamentals i una forma gravíssima de discriminació. Algunes dades són prou aclaridores de la gravetat del problema: una de cada tres dones ha experimentat violència física i/o sexual a partir dels 15 anys; 50 dones moren setmanalment a causa de la violència masclista; un 60% de les dones sense sostre citen la violència domèstica com una de les causes de la seva situació; i entre un 50 i un 60% de les usuàries de salut mental han experimentat violència domèstica. Demà 25 de novembre és el Dia Internacional de l’Eliminació de la Violència contra la Dona.

_dijous, 24 novembre 2016 notícies

Subscriu-te al meu butlletí

i assabenta’t de totes les últimes novetats des d’Europa

2018 © Tots els drets reservats · Avís legal · Política de privacitat
NEORG