Josep-Maria Terricabras Esquerra Republicana de Catalunya Els Verds | Aliança Lliure Europea al Parlament Europeu

Terricabras celebra que la CE reconegui la ‘condició jurídica diferent i separada’ del Sàhara Occidental

notícies 8 febrer 2017

L’eurodiputat per Esquerra Republicana, Josep-Maria Terricabras, ha mostrat la seva satisfacció perquè la CE confirmi la condició jurídica diferent i separada del Sàhara Occidental i exclogui aquest territori dels acords comercials entre la UE i el Marroc. En una resposta del comissari d’Acció pel Clima i Energia, Miguel Arias Cañete, a una pregunta de Terricabras i dos diputats més del grup Verds-ALE, Jill Evans i Florent Marcellesi, el comissari diu que es tindrà en compte ‘la condició jurídica diferent i separada del territori del Sàhara Occidental d’acord amb el dret internacional’, en al·lusió a la sentència del Tribunal de Justícia de la UE. Cañete afegeix en la seva resposta que això ‘podria exigir una avaluació cas per cas’ dels acords energètics ja que ‘normalment són empreses comercials les que negocien’ amb el Marroc ‘l’energia produïda a partir de les fonts renovables’ que l’Estat marroquí ha permès instal·lar en el territori del Sàhara Occidental.

És una resposta satisfactòria perquè la justícia internacional ja es va pronunciar per dir que el Sàhara Occidental no pot formar part dels acords comercials entre la UE i el Marroc. Està bé que ara la CE ho reconegui i ho respecti’, diu Terricabras. ‘Ara cal esperar que aquesta posició s’apliqui també a l’acord comercial de pesca entre la UE i el Marroc, que afecta aigües jurisdiccionals del Sàhara Occidental’, ha afegit l’eurodiputat republicà.
Terricabras, Evans i Marcellesi van preguntar a la CE com pensava garantir que el comerç d’energia renovable entre els Estats membres i el Marroc compliria l’obligació de la UE de respectar el dret internacional i els principis de les Nacions Unides. En aquests dos enllaços us adjuntem la pregunta i la resposta.

_dimecres, 8 febrer 2017 notícies

Subscriu-te al meu butlletí

i assabenta’t de totes les últimes novetats des d’Europa

2018 © Tots els drets reservats · Avís legal · Política de privacitat
NEORG