Josep-Maria Terricabras Esquerra Republicana de Catalunya Els Verds | Aliança Lliure Europea al Parlament Europeu

Terricabras: “Aplaudim les intencions de Timmermans sobre la ICE i continuarem pressionant perquè siguin una realitat aquest any”

notícies 12 abril 2017

L’eurodiputat per Esquerra Republicana, Josep-Maria Terricabras, ha valorat molt positivament que el vicepresident de la Comissió Europea (CE), Frans Timmermans, hagi acceptat que en el decurs d’aquest any es revisi el mecanisme de la Iniciativa Ciutadana Europea (ICE). Timmermans ha admès que cal fer més pròxima a la ciutadania una eina teòricament pensada per implicar la ciutadania en la iniciativa legislativa europea i que s’havia mostrat insuficient per la manca de compromís a què s’obligava a la CE.

El 31 de gener passat Terricabras va preguntar a Timmermans quant temps haurien d’esperar els ciutadans perquè la ICE fos una eina veritablement útil. Avui, l’eurodiputat republicà s’ha congratulat de la resposta del vicepresident de la CE. “Aplaudim les intencions del Timmermans per reformar la ICE, més i tenint en compte que fa només quatre mesos, deia que era massa aviat per fer qualsevol canvi”, ha dit Terricabras.

La CE ha de presentar propostes que realment trenquin les barreres entre els ciutadans i les lleis que els afecten, i reforcin la credibilitat democràtica de la UE. Fonamentalment, cal que hi hagi obligacions més clares a la CE per al seguiment de les iniciatives que tirin endavant. La manca d’una acció significativa en el passat ha soscavat la confiança en el sistema, i els ciutadans han de saber que les seves iniciatives es traduiran en accions reals. Seguirem pressionant perquè això succeeixi“.

La Iniciativa Ciutadana Europea és una eina de participació ciutadana que preveu que si ciutadans de set estats diferents de la UE recullen un milió de signatures puguin demanar a la que CE que legisli sobre alguna matèria. Un dels problemes però, és que amb l’actual mecanisme, la CE no està obligada a proposar canvis en la legislació. En la reforma de fa un any i mig, Terricabras va proposar que si la CE no feia res en un termini de 12 mesos, el PE pogués presentar pel seu compte una iniciativa legislativa però la proposta no va prosperar.

En els últims 5 anys s’han presentat 61 ICE’s, 54 de les quals van ser rebutjades, retirades o no van assolir el milió de signatures necessàries. Només 3 van arribar fins el final del procediment i només una va tenir un impacte en la legislació europea.

La meva tasca:
_dimecres, 12 abril 2017 notícies

Subscriu-te al meu butlletí

i assabenta’t de totes les últimes novetats des d’Europa

2018 © Tots els drets reservats · Avís legal · Política de privacitat
NEORG