Josep-Maria Terricabras Esquerra Republicana de Catalunya Els Verds | Aliança Lliure Europea al Parlament Europeu

Terricabras: “Si acceptéssim l’acord modernitzat, legitimaríem una situació de violència”

notícies 24 abril 2018

La modernització de l’acord UE-Mèxic, posat en marxa ara fa dos anys i conclòs aquest cap de setmana, podria haver estat un factor clau per solucionar les greus deficiències del vigent Acord Global UE-Mèxic de fa gairebé 18 anys.

 

El Govern mexicà i la UE van tancar, el passat cap de setmana, les negociacions per a un nou acord comercial, denominat Acord Global. Segons l’eurodiputat per Esquerra Republicana, Josep-Maria Terricabras, l’assoliment inesperat de l’acord respon a una actitud “deshonesta” i a la voluntat expressa “de les elits empresarials, de la Comissió Europea i del govern mexicà, per arribar a un acord abans de les eleccions de l’1 de juliol”. Segons Terricabras, el risc que “[Andrés Manuel] López Obrador, un dels candidats més crítics amb l’Acord Global, pugui treure un bon resultat, segur que ha precipitat l’acord”.

L’eurodiputat també ha criticat que l’acord garanteix la irreversibilitat de la privatització energètica impulsada pel president de Mèxic, Enrique Peña Nieto, així com d’altres paquets de reformes addicionals. “La política de reforma econòmica, portada a terme des de finals dels anys noranta, ha ampliat la desigualtat fins a tres vegades més que la mitjana dels països de l’OCDE, dels quals Mèxic n’és membre” ha afegit.

En aquest sentit, Terricabras també ha denunciat que “Mèxic és un dels països on hi ha més violència del món i les autoritats, en connivència amb les bandes criminals, no fan res per frenar aquesta tendència”. Des del començament de 2018, les taxes d’assassinats han augmentat un 20 per cent. Fins avui, 7.667 persones han estat assassinades de forma violenta. Més d’un periodista és assassinat cada mes, el que fa que exercir la llibertat d’expressió sigui molt perillós. “La impunitat és gairebé il·limitada, tant el govern mexicà com la UE no han fet cap esforç per millorar la clàusula de drets humans de l’Acord Global. Si acceptem l’acord modernitzat, legitimaríem una situació de violència”, ha conclòs Terricabras.

_dimarts, 24 abril 2018 notícies

Subscriu-te al meu butlletí

i assabenta’t de totes les últimes novetats des d’Europa

2018 © Tots els drets reservats · Avís legal · Política de privacitat
NEORG