Josep-Maria Terricabras Esquerra Republicana de Catalunya Els Verds | Aliança Lliure Europea al Parlament Europeu

Un pas més lluny de l’Europa dels drets humans

notícies 29 juny 2018

Aquesta matinada els líders dels Estats Membres de la UE han arribat a un acord després de tretze hores de Consell Europeu on s’ha parlat de diversos assumptes. El més rellevant i mediàtic dels assumptes que han abordat han estat les polítiques migratòries de la Unió Europea. En paraules de l’eurodiputat Josep-Maria Terricabras: “S’ha confirmat que Europa es reafirma en la seva política de la vergonya respecte als drets humans i la situació de les persones migrades i refugiades”.

Entre els acords més rellevants destaquen la creació de plataformes de desembarcament en tercers estats i centres controlats, per aquells Estats Membres que ho vulguin, en territori europeu, amb l’objectiu de distingir-hi entre els migrants econòmics -que seran retornats als seus països d’origen- i els sol·licitants de protecció internacional. També s’ha acordat ampliar el suport econòmic als tercers països a través de l’acord UE-Turquia i del Fons Fiduciari UE-Àfrica.

Segons l’eurodiputat Terricabras “Aquesta és una molt mala notícia pel conjunt de la UE. Els Estats Membres segueixen reforçant l’Europa fortalesa i el discurs de l’extrema dreta i no pas l’Europa dels drets humans. La proposta de plataformes de desembarcament i de centres controlats per a les persones migrades són la pitjor proposta que haurien pogut adoptar. Aquests centres controlats acabaran sent com els Centres d’Internament d’Estrangers que ja existeixen a l’Estat espanyol, i que tantes vegades hem denunciat que no tenen raó de ser i que vulneren els drets humans”. Així mateix, l’eurodiputat destaca la feia feta des del Parlament Europeu: “Al Parlament vam aprovar la nostra posició sobre el Reglament de Dublín a finals del 2017 per àmplia majoria. Quasi un any després seguim esperant que el Consell adopti la seva posició. Necessitem avançar per desencallar la situació actual, amb una normativa caduca amb moltes diferències i desigualtat entre Estats Membres”.

Finalment, Terricabras considera les declaracions de Donald Tusk, president del Consell de la UE, sobre les mesures adoptades com un antídot contra l’extrema dreta, totalment desencertades: “El tancament de les fronteres i l’externalització a través de la proposta de plataformes de desembarcament no frenen en absolut el discurs de l’extrema dreta, sinó que el reforcen, acceptant que la immigració és quelcom dolent per la Unió Europea, quan és just el contrari, i obviant que els drets humans són per a tothom, no només per als europeus”.

La meva tasca:
_divendres, 29 juny 2018 notícies

Subscriu-te al meu butlletí

i assabenta’t de totes les últimes novetats des d’Europa

2018 © Tots els drets reservats · Avís legal · Política de privacitat
NEORG