Josep-Maria Terricabras Esquerra Republicana de Catalunya Els Verds | Aliança Lliure Europea al Parlament Europeu

Una mirada sobre allò que som, que és poc i tant

notícies 1 març 2018

Allò que som (Edicions de 1984, 2018), és el nou llibre de Josep-Maria Terricabras.

«Aquest llibre és el pòsit d’alguns pensaments que m’han ajudat a arribar fins aquí. Els tracto com si fossin meus perquè, de fet, ara ja ho són. I els presento per si poden ser útils a algú més en el seu camí. Els temes d’alguns capítols es toquen i se superposen, inevitablement. El pensament no acostuma a ser lineal, sinó que va i ve, com mal orientada agulla d’imant.

Sobretot vull presentar un tarannà, el d’algú que mira la realitat i qüestiona les veritats proposades, manté l’esperit crític i afina els judicis. Intento promoure idees, raonar conviccions, projectar mirades per comprovar-ne l’interès i la força. Voldria ajudar a exercitar la defensa personal.»

JOSEP-MARIA TERRICABRAS

 

Un tast d’Allò que som

“El cel estrellat, net, ample, sobre el meu cap em fa sentir petit, molt petit, fins i tot irrellevant. Però el fet mateix de poder-lo contemplar també em fa sentir una mica important. I això és el que domina la meva vida: l’experiència d’una petitíssima grandesa. Sóc, som, ben poca cosa, peces absolutament casuals, anecdòtiques, en un univers que desconeixem i que ens ignora. Per això no entenc com és que sovint ens donem tanta importància, com és que no esclafim a riure quan tenim temptacions de pretensió, quan bufen al voltant nostre aires de suficiència. Em temo que ens mirem massa i volem que ens mirin més, sense que entenguem gaire res. Llavors en tenim prou agradant, agradant-nos.

Sí, som petits, molt petits, gairebé insignificants, però no cal que també siguem ridículs ni que ens posem interiorment de puntetes per fer-nos els importants. No cal que fem veure que som el que no som, no cal que ens enganyem: reconeguem, en canvi, clarament la importància de la nostra gran petitesa, perquè aquesta petitesa sideral és justament la grandesa que tenim, una grandesa que només tenim nosaltres, que els mateixos astres no tenen. Almenys a mi, cap dels forats negres de l’univers no em resulta tan meravellós ni tan sorprenent com la conducta de qualsevol humà, incloent-hi la meva.”

 

Josep-Maria Terricabras (Calella, 1946) és catedràtic emèrit de Filosofia de la Universitat de Girona, on va crear i dirigir la Càtedra Ferrater Mora. Ha fet estades de recerca a la Universitat de Münster (Alemanya), al St. John’s College (Cambridge) i a la Universitat de Berkeley (Califòrnia). Ha treballat temes de filosofia contemporània, particularment de filosofia del llenguatge, lògica, teoria del coneixement i ètica. És autor d’un bon nombre de llibres i articles i ha traduït Wittgenstein, Nietzsche i Freud al català. També va fer l’adaptació del projecte Philosophy for Children (1987-1995), de Matthew Lipman, i va dirigir la primera actualització del Diccionario de filosofía (1994), de Josep Ferrater Mora. Des del 1995 és membre de l’Institut d’Estudis Catalans. Va ser president del Comitè de Traducció i Drets Lingüístics del PEN Internacional (2008-2014) i el 2014 va ser elegit diputat del Parlament Europeu encapçalant la llista d’ERC.

La meva tasca:
_dijous, 1 març 2018 notícies

Subscriu-te al meu butlletí

i assabenta’t de totes les últimes novetats des d’Europa

2018 © Tots els drets reservats · Avís legal · Política de privacitat
NEORG