Josep-Maria Terricabras Esquerra Republicana de Catalunya Els Verds | Aliança Lliure Europea al Parlament Europeu

Manifest Protecció per als refugiats a Europa.

notícies 15 abril 2015

El diputat d’Esquerra Republicana al Parlament Europeu, Josep-Maria Terricabras, juntament amb el president del PEN Internacional, John Ralston Saul, i el president del PEN alemany, Josef Haslinger, han presentat aquest matí al Parlament Europeu el manifest Protecció per als refugiats a Europa.

En el text, que han firmat més d’un miler d’escriptors, el primer dels quals va ser Günter Grass, i entre els quals també hi ha la premi Nobel austríaca, Elfriede Jelinek, la Dama anglesa Margaret Drabbler i la catalana Maria Barbal, es demana a la Unió Europea que creï un fons econòmic per atendre les necessitats dels refugiats que arriben a Europa i que hi hagi una política comuntària única perquè els refugiats tinguin el mateix tracte a tot arreu.

Treballaré perquè les institucions europees es moguin per crear aquest fons i es tracti dignament els refugiats. Quan li vam presentar el manifest ahir al president Schulz el va qualificar d’iniciativa realment important i va dir que se’l prendrà molt seriosament, per tant, vull confiar que serà així‘, ha dit Terricabras.

‘És un pas que fem els escriptors per dir que hi ha un problema real, que també és un problema de discurs de la narrativa del llenguatge, que evoca a tots els hàbits d’exclusió i als aspectes negatius del nacionalisme’, ha dit Saul de la iniciativa del PEN. ‘Aquest és un moment en què Europa ha de demostrar que a més de ser un gran projecte polític i econòmic, també és humanitari‘, ha afegit Saul.

Per la seva part, Haslinger ha remarcat que ‘de moment tenim nivells i estàndards diferents de tractament dels refugiats en funció de l’estat on arriben o demanen asil. El que volem és que hi hagi a tot arreu un mateix nivell de protecció, que la manera d’aconseguir asil sigui la mateixa a tot arreu i que rebin un tracte just’. En referència al fons econòmic comú per atendre els refugiats, Haslinger creu que ‘Europa l’ha de crear perquè així els països més pobres tinguin les mateixes possibilitats per facilitar l’ajuda als refugiats’.

Al marge del manifest, la roda de premsa també ha servit per presentar la conferència que es fa aquesta tarda al PE Llibertat en temps de crisi, una iniciativa de Terricabras, amb la col·laboració del grup Verds/ALE. Saul ha explicat que des del PEN ‘estem profundament preocupats per les possibles reaccions als esdeveniments de Charlie Hebdo i Copenhaguen. Com l’única organització internacional d’escriptors, present en més de 110 països i com a avantguarda de la llibertat d’expressió, creiem que hem d’evitar el pànic que volen crear alguns i protegir la llibertat d’expressió‘.

_dimecres, 15 abril 2015 notícies

Subscriu-te al meu butlletí

i assabenta’t de totes les últimes novetats des d’Europa

2018 © Tots els drets reservats · Avís legal · Política de privacitat
NEORG