Josep-Maria Terricabras Esquerra Republicana de Catalunya Els Verds | Aliança Lliure Europea al Parlament Europeu

L’influent diari digital EurActiv publica un article de Terricabras on demana que la UE s’impliqui en el procés català

notícies 3 octubre 2016

L’onze de setembre, per cinquè any consecutiu, centenars de milers de catalans van sortir als carrers de diverses ciutats per demanar al govern espanyol que acceptes fer un referèndum per decidir el futur de Catalunya. Aquestes manifestacions s’han convertit en el moviment més gran de drets civils d’avui en dia a Europa.

Aquest moviment polític, que alguns titllen de regionalista, és profundament europeu. Els valors i l’esperit d’Europa estan consagrats en el discurs polític i social català. En la lluita per una major democràcia i diàleg polític, els catalans reclamen legítimament el que ha estat ignorat cínicament per les autoritats de l’Estat espanyol.

És l’hora de la política en majúscules, és l’hora del coratge, d’accions agosarades. La Unió Europea (UE) es va construir del no-res, després de centenars d’anys de guerra i animositat entre països europeus. L’assoliment més gran de la Unió, és que aquells països que eren enemics, ara són socis.

Això només va ser possible gràcies al coratge, la generositat i la convicció de molts homes i dones que creien que el que ens unia als europeus era molt més que el que ens dividia. És una pena que més que estar ‘units en la diversitat’, l’Europa d’avui sembla dividida per l’adversitat.

Necessitem accions audaces i intel·ligents. Necessitem lideratge polític sostingut per propostes realistes i un calendari clar. Necessitem un compromís renovat i sincer de tots els països que volen formar part de la UE per treballar junts amb solidaritat i enfortir el projecte Europeu.

L’europeisme sempre ha estat una característica principal del sobiranisme Català. Com Escòcia i Irlanda del Nord, Catalunya vol participar activament com a membre d’una UE més forta i més democràtica.

El dret de Catalunya a decidir el seu futur ja no es pot considerar un problema intern d’un Estat Membre, ja que és rellevant pel futur de la UE i els seus ciutadans. No es tracta només de Catalunya, Escòcia, Gal·les o Irlanda del Nord, però d’Europa també.

Catalunya mira a Europa i demana a les institucions europees i als seus líders que facin de mitjancers per trobar una solució a l’atzucac en el qual ens trobem. Una majoria de catalans estan a favor de celebrar un referèndum per la independència, i el nostre president ha deixat clar que això es portarà a terme el 2017.

La UE té un rol clau a jugar per ajudar a les autoritats Catalanes i Espanyoles a trobar el camí a seguir per enfortir els processos democràtics Catalans, Espanyols i Europeus.

Podeu veure l’article original aquí.

La meva tasca:
_dilluns, 3 octubre 2016 notícies

Subscriu-te al meu butlletí

i assabenta’t de totes les últimes novetats des d’Europa

2018 © Tots els drets reservats · Avís legal · Política de privacitat
NEORG