Josep-Maria Terricabras Esquerra Republicana de Catalunya Els Verds | Aliança Lliure Europea al Parlament Europeu

Josep-Maria Terricabras, ponent de l’informe sobre Drets Fonamentals a la UE el 2017

notícies 5 desembre 2018

L’informe sobre Drets Fonamentals a la UE el 2017 alerta de la “ineficiència” de la UE a l’hora de combatre “vulneracions greus i persistents” dels valors europeus

El Comitè de Llibertats Civils (LIBE) del Parlament Europeu (PE) ha aprovat l’informe sobre Drets Fonamentals a la UE el 2017, del qual l’eurodiputat per Esquerra Republicana de Catalunya, Josep-Maria Terricabras, n’és el ponent. L’informe, que va ser aprovat amb 31 vots a favor, 13 en contra i 1 abstenció, avalua la situació dels drets fonamentals i denuncia les violacions dels drets de les dones, l’estat de dret, la llibertat d’expressió, drets i migracions. L’informe ara haurà de ser refrendat pel plenari de l’Eurocambra el pròxim mes de gener.

“Encara que la Carta de drets fonamentals de la UE estableix els drets bàsics que han de respectar tant la UE com els estats membres, continuem sent testimonis d’infraccions i violacions de les seves disposicions -diu Terricabras-. Les preocupacions plantejades en molts estats membres sobre la qüestió de la independència del poder judicial, els obstacles i la criminalització al treball de la societat civil o les reaccions adverses en l’àmbit de les llibertats civils, especialment les relacionades amb la llibertat de reunió i la llibertat de premsa – s’han de tractar amb urgència”.

El text reclama investigacions “imparcials” sobre “l’ús excessiu” de la força policial “per part de les autoritats competents de cada Estat membre”, i també adverteix de la “ineficiència” de les institucions europees a l’hora de combatre “vulneracions greus i persistents” dels valors europeus el passat 2017. Així mateix avisa que hi ha “problemes” amb la independència judicial en alguns estats membres de la UE per “influències polítiques”, encara que no s’esmenta específicament cap Estat.

A més, l’informe també adverteix sobre les violacions dels drets de les dones, les violacions de l’estat de dret i el discurs d’odi.

 

Discriminació i violència contra les dones

El text condemna totes les formes de violència contra les dones, lamenta que només 19 estats de la UE han ratificat el Conveni d’Istanbul per combatre la violència de gènere i insta la resta “a ratificar-lo sense demora”. L’informe també demana als estats membres i les institucions de la UE que prenguin mesures addicionals per fer front a la violència i la discriminació contra les dones.

El redactat aprovat també dóna suport a les manifestacions que reivindiquen els drets a la salut sexual i reproductiva de les dones que hi va haver l’any passat a la UE després de la regressió en aquest camp, així com la mediatització dels casos d’assetjament sexual a través d’iniciatives com el moviment #MeToo. L’informe expressa la seva preocupació per la prevalència d’aquestes violacions dels drets de les dones a la UE i assenyala la major vulnerabilitat de les dones discapacitades i migrants.

 

Estat de dret

L’informe del Comitè de Llibertats Civils condemna enèrgicament els “esforços” en alguns països de la UE per debilitar la separació de poders i la independència del poder judicial i denuncia la “ineficàcia de les institucions de la Unió Europea per posar fi a les greus i persistents violacions” dels valors de la UE. També constata que es necessita una avaluació imparcial i regular sobre l’evolució de l’imperi de la llei basada en criteris objectius en tots els Estats membres.

També adverteix sobre l’amenaça que suposa la corrupció per a la democràcia, l’imperi de la llei i els drets fonamentals i demana als estats membres i les institucions de la UE que accelerin l’establiment de la Fiscalia Europea. L’informe que han aprovat els eurodiputats del Comitè de LIBE també es preocupen per l’impacte del Brexit en la salvaguarda de la llibertat de circulació i residència dels ciutadans de la UE que viuen als ciutadans del Regne Unit i els del Regne Unit que viuen a la UE.

 

La llibertat d’expressió i de reunió

El text també denuncia les creixents restriccions a la llibertat d’expressió i a la llibertat de reunió a la UE. Respecte el dret de reunió, l’informe condemna enèrgicament les cada vegada majors restriccions a aquest dret i esmenta que en alguns casos les autoritats l’han restringit mitjançant l’ús desproporcionat de la força en contra de manifestants pacífics. Per això recorda que els funcionaris públics estan obligats a respectar la dignitat humana i a mantenir i defensar els drets humans de totes les persones. També destaca la importància de la denúncia com a element del periodisme d’investigació i la llibertat de premsa. Els eurodiputats expressen la seva profunda preocupació per les amenaces, les pressions i els periodistes que estan en risc a la UE, que fins i tot ha arribat a casos com el de l’assassinat de la periodista maltesa Daphne Courana Galizia.

 

Augment del discurs d’odi

També subratllen la necessitat de combatre l’augment de l’antisemitisme i l’islamofòbia, així com la persistent discriminació i estigmatització contra persones LGTBI i intersexuals a la UE. Els eurodiputats lamenten que el 2017 “no hi haguessin millores importants” en relació amb la integració i els drets fonamentals dels gitanos.

 

Migració

El Comitè insta al Consell a que posi fi al bloqueig actual de la reforma del Reglament de Dublín. També assenyala les violacions dels drets dels immigrants i dels sol·licitants d’asil en alguns països de la UE. En l’informe aprovat, els eurodiputats esperen que les autoritats estatals donin suport a les ONG que treballen en aquest camp i que facilitin la concessió de visats humanitaris a aquells que busquen protecció internacional.

_dimecres, 5 desembre 2018 notícies

Subscriu-te al meu butlletí

i assabenta’t de totes les últimes novetats des d’Europa

2018 © Tots els drets reservats · Avís legal · Política de privacitat
NEORG