Josep-Maria Terricabras Esquerra Republicana de Catalunya Els Verds | Aliança Lliure Europea al Parlament Europeu

Explicant el 27S als meus companys del Grup Verds/ALE

notícies 17 setembre 2015

Aquest passat dimecres 16 de Setembre de 2015 l’Ernest Maragall, l’Ernest Urtasun i jo vàrem decidir fer una breu explicació sobre la importància de les eleccions del 27 de Setembre a Catalunya davant dels nostres companys i companyes del grup Verds/ALE.

Aquesta va ser el contingut la meva intervenció.

Josep-Maria Terricabras

__________________________________________

Col·legues,

Faré només un breu comentari sobre les properes eleccions a Catalunya del 27 de Setembre.  Espero que els dos Ernest (Urtasun i Maragall) hi diran també alguna cosa.
No parlaré sobre la història de Catalunya, que es una vella nació (o tribu, si voleu) europea de 1.000 anys i que té 7,5 milions d’habitants. Només em referiré al sentit de les properes eleccions catalanes. Els 3 membres espanyols/catalans d’aquest grup (l’Ernest, l’Ernest i jo) ESTEM D’ACORD en un punt molt important, que també és defensat per una gran majoria de ciutadans catalans.  (És absolutament fals reduir les intencions d’aquesta majoria a prejudicis ètnics o a interessos econòmics. Aquesta és una qüestió de clara naturalesa política i democràtica. Però no entraré en això ara mateix).

Aquesta gran majoria, de la qual tots 3 formem part, ha demanat contínuament la celebració d’un referèndum oficial per aclarir democràticament quin ha de ser el futur polític que els catalans volen. El govern espanyol ha denegat també repetidament la celebració d’aquest referèndum que és constitucionalment possible (i molt semblant al que va tenir lloc a Escòcia fa uns mesos). Per tant, tots 3 estem d’acord en aquesta demanda.

Quan encarem aquestes eleccions, la principal DIFERÈNCIA entre l’Ernest Urtasun d’una banda i l’Ernest Maragall i jo de l’altra és estratègica (i si no, ja em corregiran). Alguns catalans pensen que aquesta oposició per part d’Espanya pot canviar a través d’un canvi de govern després de les eleccions espanyoles d’aquest desembre o a través d’un canvi constitucional, de fet molt lligat a aquest canvi de govern.

Maragall i jo defensem una posició diferent: nosaltres SABEM que no hi ha solució per Catalunya dintre d’Espanya. Com ho SABEM? El Partit Popular i el Partit Socialista han declarat repetidament que MAI acceptaran un referèndum. Quan ells parlen sobre possibles canvis constitucionals, exclouen expressament un canvi en la línia d’obrir una nova possibilitat per al reconeixement d’un Estat multinacional. (I què en relació a les noves forces polítiques que PODEN tenir alguna presència en un futur govern espanyol? Doncs bé, defensen més o menys les mateixes posicions que les forces antigues).

Hi ha grups a Catalunya que legítimament defensen una estratègia basada en esperar i empènyer, confiant en temps millors.  Alguns de nosaltres creiem que esperar (fins i tot empènyer) no és raonable quan ningú no està disposat a  satisfer aquesta espera.
És per això que nosaltres interpretem les eleccions del 27 de Setembre com a substitut del referèndum que ha estat tossudament prohibit. Votar la llista transversal liderada pel nostre comú amic Raül Romeva, o votar la presentada per l’esquerrana CUP, significa votar a favor de la implementació del projecte de Catalunya com a nou Estat d’Europa.

Jo defenso, tan honestament com puc, la independència del meu país perquè, en opinió meva, la justícia social, millors sanitat i educació o els nostres valors ecològics, no poden ser defensats dins d’Espanya. De fet, fins ara no hem estat capaços de defensar-los, d’implementar-los. Per això necessitem un Estat propi, que nosaltres pretenem que sigui aliat de tots aquells països, petits o grans, que volen lluitar per una Europa socialment més justa i políticament més democràtica.

Moltes gràcies.

La meva tasca:
_dijous, 17 setembre 2015 notícies

Subscriu-te al meu butlletí

i assabenta’t de totes les últimes novetats des d’Europa

2018 © Tots els drets reservats · Avís legal · Política de privacitat
NEORG