Josep-Maria Terricabras Esquerra Republicana de Catalunya Els Verds | Aliança Lliure Europea al Parlament Europeu

Eurodiputats catalans demanen als candidats a presidir el Parlament Europeu que es comprometin a promoure l’ús del català en la institució

notícies 13 gener 2017

Els eurodiputats Josep-Maria Terricabras (ERC / ALE); Jordi Solé (ERC / ALE); Ramon Tremosa (PDECAT / ALDE); Ernerst Urtasun (ICV / Greens); Javi López (PSC / S&D) i Francesc Gambús (PPE), han enviat una carta als candidats a presidir el Parlament Europeu (PE) per demanar-los si, en cas de sortir escollits, es comprometran a promoure l’ús oficial del català en la institució. La carta també ha estat signada per Òscar Escuder, president de la Plataforma per la Llengua.

En la carta, els eurodiputats argumenten que ‘en el marc dels esforços per apropar la UE als ciutadans, la riquesa de la seva diversitat lingüística ha de ser considerada, perquè permetre als ciutadans utilitzar les llengües cooficials dels Estats membres en les seves relacions amb les institucions europees, reforça la seva identificació amb el projecte polític de la UE’.

En aquest sentit, els diputats recorden que ‘el 2005 el Comitè de les Regions i el 2006 el Consell van arribar a un acord amb els governs espanyol i britànic per permetre que les llengües que tenen un rang constitucional, com és el cas del català, es puguin utilitzar per diversos propòsits, inclosa la interpretació’ i remarquen que ‘fins el moment ni el Comitè ni el Consell han informat de problemes per l’aplicació d’aquest acord’.

Els eurodiputats també recorden als candidats que el PE ‘ha estat històricament la institució que ha promogut la diversitat cultural i lingüística i les llengües minoritàries’, per la qual cosa creuen que ‘és hora que el PE segueixi camí que ja han pres el Comitè i el Consell’.

La carta s’ha enviat a Antonio Tajani, candidat del PPE; Gianni Pitella, de S&D; Helga Stevens, de l’ECR; Guy Verhofstadt, d’ALDE; Eleonora Forenza, de GUE; i Jean Lambert, de Greens / ALE.

La meva tasca:
_divendres, 13 gener 2017 notícies

Subscriu-te al meu butlletí

i assabenta’t de totes les últimes novetats des d’Europa

2018 © Tots els drets reservats · Avís legal · Política de privacitat
NEORG