Josep-Maria Terricabras Esquerra Republicana de Catalunya Els Verds | Aliança Lliure Europea al Parlament Europeu

Esquerra Republicana porta a la Defensora del Ciutadà Europeu el “biaix ideològic” del Comitè de Peticions

notícies 2 abril 2019

Els eurodiputats per Esquerra Republicana, Josep-Maria Terricabras i Jordi Solé, han anunciat que portaran a l’Ombudsman europeu l’actuació del Comitè de Peticions (PETI) del Parlament Europeu (PE) per la “mala administració” que fan d’aquest organisme. Terricabras i Solé denuncien que en un any i mig ha rebutjat debatre més de 90 peticions de ciutadans catalans sobre vulneracions de drets fonamentals relacionades amb l’1-O.

Terricabras, que és membre titular d’aquest comitè, ha dit:

L’últim any i mig, ens hem sentit maltractats d’una manera espectacular. A partir de l’1-O hi va haver més de 90 persones que es van dirigir al comitè de Peticions queixant-se de diverses vulneracions de drets fonamentals a Catalunya relacionades amb l’1-O”.

El comitè va decidir, el gener de 2018, que no acceptaria cap petició que vingués de Catalunya, en una decisió insòlita i territorialment discriminatòria, de la que nosaltres ens vam queixar”.

“Però mesos després van acceptar dues peticions provinents de Catalunya, una contra la immersió lingüística i una altra contra la pluralitat de TV3 i Catalunya Ràdio. A més de la injustícia, hi ha una contradicció absoluta, es veu clarament que hi ha un biaix ideològic. Contra Catalunya s’accepta tot allò que pensen que els va bé acceptar i rebutgen sistemàticament la resta”.

“Per això hem decidit acudir a la Defensora del Ciutadà europeu, per presentar-li el tracte discriminatori de què som objecte. Portar un comitè a la Defensora del Ciutadà no és una decisió fàcil de prendre, que em sembla que encara no ha pres mai ningú abans, però nosaltres ho fem perquè entenem que hi ha una mala administració de les funcions d’aquest comitè”.

“Declarar admissible una petició no vol dir que se li doni la raó ni que se li hagi de donar. Simplement que es produeix un debat, que és el que fem normalment, i després es decideix si la petició es mantè oberta o es tanca. Però les que van en una determinada direcció directament ja les declaren no admissibles i les que van en una altra, sí”.


Per la seva part, Solé ha dit:

“El comitè de Peticions és un instrument del PE que relaciona la ciutadania europea amb els seus representants a través de les queixes que presenta, i que poden ser admeses o no a tràmit. Aquest tipus d’organismes, ja que tenen aquesta relació amb la ciutadania, han de ser exquisidament neutrals en aquest tracte.”

“Una altra cosa és el debat polític que hi hagi dintre del comitè però a l’hora d’aplicar els seus mecanismes, en l’admissió a tràmit de les queixes, han de ser neutrals, i això és el que hem trobat a faltar en el comitè de Peticions.” 

“No és que no hagin estat exquisidament neutrals sinó que han estat arbitraris, contradictoris i amb un biaix clarament polític. Això és el que fa que nosaltres haguem d’acudir a la defensora del poble europeu per posar-li en coneixement el funcionament anòmal d’aquest organisme.”

“Amb això protegim el dret de queixa de la ciutadania europea.”

_dimarts, 2 abril 2019 notícies

Subscriu-te al meu butlletí

i assabenta’t de totes les últimes novetats des d’Europa

2018 © Tots els drets reservats · Avís legal · Política de privacitat
NEORG