Josep-Maria Terricabras Esquerra Republicana de Catalunya Els Verds | Aliança Lliure Europea al Parlament Europeu

Esquerra denuncia que es persegueixi els que adopten mesures humanitàries en l’acollida de refugiats

notícies 4 octubre 2018

També demana que les autoritats locals i els governs sotsestatals puguin accedir directament als fons europeus d’asil i integració de les persones refugiades

Els eurodiputats per Esquerra Republicana de Catalunya, Josep-Maria Terricabras i Jordi Solé, han criticat la “ineficiència” de la UE a l’hora de gestionar l’acollida dels refugiats que ens els últims anys estan arribant a Europa -molt especialment a partir de la guerra de Síria-, i han lamentat que, a més, es persegueixi les organitzacions que els rescaten de morir a la mar i les autoritats que treballen per donar-los unes condicions d’acollida dignes.

“El durador escàndol de la ineficiència de la UE en l’acollida de refugiats i peticionaris d’asil s’ha concentrat des de fa molts mesos a la Mediterrània, on han mort milers de persones, on sabem que encara en moriran centenars, milers”, ha dit Terricabras.

En aquest sentit, l’eurodiputat republicà ha remarcat el paper de les organitzacions que han contribuït a salvar moltes vides. “El racional, l’humanitari seria augmentar les ajudes a institucions i grups, i una implicació molt més gran dels Estats treballant en xarxa i combatent els que negocien amb la desesperació -ha dit-. En comptes d’això, les organitzacions humanitàries són criminalitzades, paralitzades, impedides d’actuar i perseguides. La detenció ahir mateix l’alcalde de Riace posa clarament de manifest que l’emergència humanitària es retorça contra nosaltres i esdevé també l’emergència de la nostra pròpia responsabilitat”, ha afegit Terricabras, que ha conclòs dient “si seguim per aquest camí, molts perdran la vida, però nosaltres, la dignitat”.

Catalunya, disposada a acollir

Per la seva part, Solé ha remarcat el paper d’algunes ciutats i governs no estatals. “En matèria d’acollida i integració d’immigrants algunes ciutats i governs sots-estatals, afortunadament, han donat una lliçó de solidaritat i d’ajuda eficaç a molts governs d’estats membres”, ha dit.

“A Catalunya, per exemple, l’any passat vam fer la major manifestació d’Europa a favor d’acollir refugiats. Casa nostra és casa vostra, els dèiem. Però els refugiats no van arribar perquè el govern espanyol no va complir els seus compromisos”, ha afegit.

“Mes recentment, el govern de Catalunya ha ofert els seus ports per desembarcar refugiats i, conjuntament amb els ajuntaments, està duent a terme un important esforç per a acollir i integrar persones immigrades, menors d’edat i no acompanyats”, ha explicat.

Finalment ha demanat que “davant d’aquests esforços, crec que és necessari i just que les autoritats locals i sots-estatals puguin accedir directament als fons europeus d’asil i integració de les persones que vénen a viure amb nosaltres”.

Les intervencions de Terricabras i Solé van ser en el debat sobre emergència humanitària en el Mediterrani.

_dijous, 4 octubre 2018 notícies

Subscriu-te al meu butlletí

i assabenta’t de totes les últimes novetats des d’Europa

2018 © Tots els drets reservats · Avís legal · Política de privacitat
NEORG