Josep-Maria Terricabras Esquerra Republicana de Catalunya Els Verds | Aliança Lliure Europea al Parlament Europeu

Esquerra denuncia a la CE l’impediment d’accés d’eurodiputats a les presons espanyoles

notícies 7 juny 2018
  • Un informe elaborat per la Plataforma de Diàleg UE-Catalunya exposa les diferents condicions d’accés a les presons entre els Estats Membres per part d’eurodiputats
  • 16 eurodiputats demanaran al nou ministre d’Interior espanyol poder visitar els presos polítics catalans

 

Els eurodiputats per Esquerra Republicana, Josep-Maria Terricabras i Jordi Solé, han presentat una pregunta escrita a la Comissió Europea (CE) i al Consell en relació al dret dels diputats europeus a entrar a les presons per visitar interns en els estats de la UE. La pregunta es presenta després que el 19 de desembre de 2017, set diputats del Parlament Europeu (PE) van denunciar que se’ls va denegar l’accés al Centre Penitenciari Madrid VII, a Estremera, Espanya, tot i haver demanat permís a totes les autoritats competents, haver complert tots els protocols necessaris, i malgrat tot, no obtenir ni tan sols una resposta, ni positiva ni negativa. La seva intenció era visitar dos membres del Govern català –Oriol Junqueras i Joaquim Forn– en presó provisional sense fiança des del passat 3 de novembre.

L’actitud de les autoritats espanyoles contrasta clarament amb la visita que altres diputats van poder fer al 130è President de la Generalitat, Carles Puigdemont, a la presó de Neumünster, Alemanya, els dies que hi va estar tancat.

En aquest sentit, els eurodiputats recorden que el PE va aprovar una resolució sobre els sistemes i les condicions de les presons l’octubre de 2017 en què es demana “als Estats membres que permetin als diputats europeus el dret d’accés a les presons i centres de detenció sense cap obstacle” [1].

Per això, Terricabras, Sole i Ramon Tremosa, que també co-signa la pregunta, demanen a la CE:

– No permetre que els eurodiputats puguin visitar els ciutadans europeus a les presons europees, tot i que compleixin tots els tràmits i demanin tots els permisos, no constitueix una limitació del seu treball i dels seus deures com a representants europeus electes?

– La Comissió preveu qualsevol acció davant els Estats membres per garantir que els eurodiputats puguin accedir a totes les presons europees sense limitacions?

Informe sobre l’accés a les presons europees pels eurodiputats

Juntament amb la pregunta escrita, els diputats han adjuntat un estudi elaborat per la Plataforma de Diàleg UE-Catalunya, en què s’analitza com és l’accés als centres penitenciaris als 28 Estats de la UE pels eurodiputats i diputats dels parlaments estatals.

Aquestes diferències mostren l’àmplia disparitat dels enfocaments adoptats pels diferents Estats membres en establir les condicions en què els diputats europeus, com a representants elegits dels ciutadans europeus, tenen accés a centres penitenciaris de la Unió, tal com s’ha analitzat en l’estudi adjunt a la pregunta actual.

Carta al ministre de l’Interior espanyol

Altrament, un grup de 16 eurodiputats va enviar una carta la setmana passada a l’aleshores ministre de l’Interior espanyol, Juan Ignacio Zoido, per informar-lo que han sol·licitat una autorització per poder visitar els presos polítics catalans i en què li demanen la seva col·laboració per agilitzar els tràmits necessaris. Atès el relleu al govern espanyol, aquesta mateixa petició s’ha adreçat avui al nou ministre, Fernando Grande-Marlaska.

[1] http://www.europarl.europa.eu/sides/getDoc.do?type=TA&reference=P8-TA-2017-0385&language=EN&ring=A8-2017-0251

_dijous, 7 juny 2018 notícies

Subscriu-te al meu butlletí

i assabenta’t de totes les últimes novetats des d’Europa

2018 © Tots els drets reservats · Avís legal · Política de privacitat
NEORG