Josep-Maria Terricabras Esquerra Republicana de Catalunya Els Verds | Aliança Lliure Europea al Parlament Europeu

El PE demana a l’Estat espanyol que investigui els crims de la dictadura

notícies 14 desembre 2016

L’eurodiputat per ERC i president de l’Aliança Lliure Europea (ALE), Josep-Maria Terricabras, valora molt positivament que l’informe Nagy sobre la Situació dels Drets Fonamentals de la UE 2015, aprovat pel Parlament Europeu (PE), inclogui una esmena promoguda per ell i nou eurodiputats de l’Estat espanyol més, en què es demana que s’investiguin els crims franquistes. A més de Terricabras, el grup el formen Marina Albiol, Izaskun Bilbao, Francesc Gambús, Josu Juaristi, Ernest Maragall, Jordi Sebastià, Ramon Tremosa, Miguel Urbán i Ernest Urtasun.

Concretament, aquesta esmena es recull íntegrament a l’article 63 de l’informe Nagy. Els eurodiputats, que han treballat conjuntament en aquesta matèria des del començament de la legislatura, van decidir presentar l’esmena després de veure que, per segona vegada, les autoritats espanyoles es negaven a facilitar les investigacions judicials sobre crims franquistes que es duen a terme en l’anomenada causa argentina.

Abans, els diputats havien enviat dues cartes al vicepresident del PE, Franzs Timmermans, en què l’alertaven sobre aquesta negativa de les autoritats espanyoles que els diputats consideraven que exigia almenys una avaluació per part de les autoritats comunitàries. A més, amb la inclusió de l’esmena el PE sol·licita a la Comissió que faci una avaluació objectiva dels processos de promoció de la memòria històrica dins de la UE i recorda que incomplir les recomanacions internacionals sobre la matèria vulnera els principis bàsics de l’estat de dret.

‘És molt important que s’hagi inclòs aquesta esmena perquè hi ha una petició a la CE que faci una avaluació objectiva de si això es tira endavant. Perquè si no es tira endavant, s’estan incomplint lleis internacionals de drets humans’, ha dit Terricabras. ‘Ens sembla absolutament fonamental perquè això obliga molt més l’Estat espanyol que fins ara’, ha afegit.

Amb l’aprovació d’aquesta esmena, que va obtenir 456 vots a favor, 138 en contra i 104 abstencions, el PE s’afegeix a les recomanacions ja emeses pel Consell d’Europa i les Nacions Unides per instar l’Estat espanyol que investigui els crims comesos per la dictadura franquista.

_dimecres, 14 desembre 2016 notícies

Subscriu-te al meu butlletí

i assabenta’t de totes les últimes novetats des d’Europa

2018 © Tots els drets reservats · Avís legal · Política de privacitat
NEORG