Josep-Maria Terricabras Esquerra Republicana de Catalunya Els Verds | Aliança Lliure Europea al Parlament Europeu

Dret a Morir Dignament-Catalunya i Terricabras impulsen una declaració institucional de les ciutats europees per el dret a morir dignament

notícies 8 novembre 2018

L’associació Dret a Morir Dignament-Catalunya (DMD-CAT) i l’eurodiputat per Esquerra Republicana, Josep-Maria Terricabras, han impulsat una declaració institucional de les ciutats europees per el dret a morir dignament. La declaració esmenta un seguit d’articles de la Declaració Universal dels Drets Humans i de la Carta de Drets Fonamentals de la Unió Europea, per afirmar que “la dignitat i la llibertat, que se li reconeix a la ciutadania europea en aquests articles, no s’ha de perdre en el procés final que ens porta a la mort”.

Segueix afirmant que, “malgrat la claredat amb què estan reconeguts aquests drets, podem afirmar que massa ciutadans i ciutadanes de la UE continuen patint un sofriment innecessari al final de la seva vida per diverses raons”. Entre elles:

– Pel desconeixement dels drets dels pacients en el final de la seva vida entre una part significativa del personal sanitari.

– Pel desconeixement de gran part de la població europea dels drets que tenim al final de la vida i de com exercir-los.

– Per la dificultat d’accés a equips de cures pal·liatives per a una part important de la ciutadania europea.

– Per la penalització de l’ajuda a morir a molts països de la UE.

Per “eixamplar el dret a morir dignament es necessiten canvis legislatius a nivells estatals, promocionar entre la ciutadania el Testament Vital, facilitar el seu registre i trencar el tabú a parlar de la pròpia mort”, diu la declaració, que s’ha obert perquè la subscriguin tots els diputats del Parlament Europeu que vulguin. També s’anirà presentant als plens municipals de ciutats de tota la UE, ja que “els ajuntaments són les institucions més properes a la ciutadania i han de jugar un paper important en la divulgació dels drets al final de la vida i, especialment del Testament Vital”.

La declaració s’ha presentat al Parlament Europeu en el decurs de l’acte Right to die in Europe. What can be done at European level and in municipalities? organitzat pel diputat republicà en col·laboració amb DMD-CAT i la participació d’associacions pel dret a morir dignament de l’Estat espanyol, França, Bèlgica, Portugal i Polònia, que han exposat les respectives realitats i la influència de l’església catòlica. Isabel Alonso, presidenta de DMD-CAT, ha fet una comparació ben gràfica de la situació amb què es troben les persones que volen que se’ls apliqui l’eutanàsia: “Estem com abans amb l’avortament, que calia anar a Londres a avortar. Ara, qui vol que se li apliqui el suïcidi assistit ha d’anar a Suïssa”. Bèlgica, l’únic estat de la UE i del món que autoritza l’eutanàsia a menors, també ha explicat quina és la realitat legal i social al respecte.

Els ajuntaments catalans també han estat representats amb la presència de l’alcaldessa de Figueres, Marta Felip, i les regidores d’Esquerra Republicana als ajuntaments de Lleida i la Seu d’Urgell, Núria Marín i Berta Vidal, respectivament. En tots tres casos són poblacions que han tractat el tema del dret a morir dignament.

_dijous, 8 novembre 2018 notícies

Subscriu-te al meu butlletí

i assabenta’t de totes les últimes novetats des d’Europa

2018 © Tots els drets reservats · Avís legal · Política de privacitat
NEORG