Josep-Maria Terricabras Esquerra Republicana de Catalunya Els Verds | Aliança Lliure Europea al Parlament Europeu

El dret a l’autodeterminació és perfectament legal i té cabuda en el si de la Unió Europea

notícies 11 octubre 2018

Representants d’Escòcia, Nova Caledònia i les Illes Fèroe en parlen en un acte organitzat per Esquerra Republicana

Exercir el dret a l’autodeterminació que es nega a nacions com Catalunya o el País Basc dins l’Estat espanyol, és perfectament factible en altres estats de la Unió Europea (UE) com per exemple França, Dinamarca o el Regne Unit, que permeten l’exercici d’aquest dret fonamental a territoris sota la seva sobirania. Tractar aquestes qüestions va ser l’objectiu de la conferència sobre el dret a l’autodeterminació en què es van abordar els casos català, basc, kanak, escocès i feroès. Hi van participar representants de partits i associacions favorables a l’autodeterminació d’aquests territoris i experts internacionals en la matèria.

Per part catalana, la presidenta de l’ANC, Elisenda Paluzie, va demanar a la UE que tingui “una política coherent com a resposta al dret a l’autodeterminació” i va lamentar que l’Estat espanyol “converteixi el dret a l’autodeterminació en un delicte”. També va criticar que “a Espanya avui trobem silenci i indiferència vers la violació dels drets humans”. La responsable d’afers internacionals d’Òmnium, Elena Jiménez, va dir que “tenim els líders d’Òmnium i l’ANC en detenció preventiva durant gairebé un any per haver organitzat manifestacions pacífiques dues setmanes abans del referèndum. Aquesta és una raó més per afirmar que els drets humans com la llibertat d’expressió o el dret de demostrar estan en joc a Espanya”.

Els portaveus parlamentaris del Partit Nacionalista Basc, Joseba Egibar, i d’EH Bildu, Maddalen Iriarte, van ser els encarregats d’exposar la situació d’Euskal Herria. Ambdós van criticar que l’Estat espanyol sempre hagi optat per la repressió per afrontar el desig d’autodeterminació d’una part molt important de la societat basca. “El que demani la ciutadania basca ha de trobar una via legal”, va dir Egibar. Iriarte, per la seva part, va recordar que la suma del PNB i de Bildu representa el 60% de la societat basca i va recordar al PNB que ells tenen la mà estesa per començar un procés com el que s’està vivint a Catalunya. “Volem un acord amb el PNB per avançar en la via sobiranista”, va dir Iriarte.

Pel que fa al representant de les illes Fèroe, Magni Arge, diputat al Parlament danès pel partit independentista feroès, va dir que “la constitució danesa no va ser escrita pensant en les illes Fèroe” però que tanmateix “diu que un referèndum d’autodeterminació ha de ser acceptat pel Parlament danès”.

Per la seva part, Robin McAlpine, membre del think tank escocès Common Weal, va dir “sabem que la UE no és perfecta” i que el “futur d’Europa és feble, pel silenci de la supressió de la democràcia en alguns Estats membres”.

Per part de Nova Caledònia va intervenir Mickael Forrest, del Front de Libération Nationale Kanak et Socialiste, que va mostrar la seva satisfacció perquè el pròxim 4 de novembre podran celebrar un referèndum d’autodeterminació.

La conferència la van tancar diversos experts, que van reivindicar el dret a l’autodeterminació. Carlos Villán, exmembre de l’oficina de l’Alt Comissionat pels drets humans de les Nacions Unides, va indicar que Espanya té “l’obligació” de respectar el dret a l’autodeterminació de Catalunya i ha insistit que la constitució espanyola “no prohibeix el dret sinó que simplement no el reconeix expressament”.

A més, va apuntar que “Espanya no pot argumentar que Catalunya no pugui ser independent perquè Espanya és una unitat territorial sacrosanta i inamovible” perquè el dret internacional no contempla la integritat territorial dins del territori d’un estat sinó com un principi entre estats.

Al seu torn, Fernando Burgés, de l’Organització de Nacions i Pobles No Representats (UNPO) va explicar que si bé s’ha percebut que la UE “té alguns problemes” no hauria de ser el cas per “obstaculitzar la voluntat de ciutadans d’una regió europea que decideixin en un referèndum de forma democràtica i pacífica”. A més, també ha defensat que “separar-se d’un estat específic [com Espanya] no vol dir necessàriament separar-se de la federació [la UE]”.

L’expert també ha subratllat que “no pots ignorar que en un bloc hi ha una regió que es vol separar” i ha conclòs que l’autodeterminació “hauria de ser vista com el que és: un dret fonamental, no un dret paral·lel”.

La jornada va ser organitzada pels eurodiputats per Esquerra Republicana de Catalunya, Josep-Maria Terricabras, i Jordi Solé, juntament amb Izaskun Bilbao (Partit Nacionalista Basc), Ana Miranda (Bloque Nacionalista Galego) i Lynn Boylan (Sinn Fein). L’impulsor va ser l’ex-eurodiputat per Bildu, Josu Juaristi.

_dijous, 11 octubre 2018 notícies

Subscriu-te al meu butlletí

i assabenta’t de totes les últimes novetats des d’Europa

2018 © Tots els drets reservats · Avís legal · Política de privacitat
NEORG