Josep-Maria Terricabras Esquerra Republicana de Catalunya Els Verds | Aliança Lliure Europea al Parlament Europeu

Denuncia contra l’Estat espanyol davant del Tribunal d’Estrasburg per les detencions a alts càrrecs del Govern

notícies 27 setembre 2017

Els equips legals que estan defensant els alts càrrecs del Govern català detinguts la darrera setmana han anunciat aquest matí que emprendran les accions pertinents els propers dies per portar l’Estat espanyol davant del Tribunal Europeu dels Drets Humans d’Estrasburg per vulneració dels drets fonamentals. En concret, ho ha anunciat l’advocat Andreu Van Den Eynde, que porta la defensa del fins fa pocs dies secretari general de la Vicepresidència Josep Maria Jové, tot i que ha afegit que els propers dies n’hi podrien haver més.

L’advocat d’alguns dels detinguts ha anunciat que després dels fets i l’actuació dels darrers dies cal fer els passos per arribar a les jurisdiccions internacionals: “Els equips legals que estem treballant estem convençuts que ha arribat el moment d’accedir a jurisdiccions internacionals i, concretament, plantejar demandes al Tribunal Europeu dels Drets Humans d’Estrasburg, arrel de tota la collita de vulneració dels drets fonamentals que estan experimentant els nostres clients”, ha afirmat.

Van Den Eynde ha explicat que hi ha dos tipus de responsabilitats en aquests casos: “la primera la de l’Estat espanyol que per ara encara no ha sortit a defensar els tractats internacionals que ell mateixa ha signat i, per tant, la denúncia és contra l’Estat com a signant dels tractats! ”; i una segona responsabilitat més individual. “Evidentment, totes les responsabilitats pels greuges que s’hagin pogut produir, des dels atacs contra els drets de reunió, a la llibertat d’expressió, al dret de premsa, d’informació o de participació política, es reclamaran de totes aquelles autoritats que els hagin autoritzat en els procediments corresponents de reclamació de responsabilitats personals”, ha afegit.

L’advocat ha denunciat que s’han produït nombroses vulneracions basades en “l’aplicació d’un estat d’excepció de facto, restringint de manera global els drets fonamentals” i també hi ha hagut una vulneració dels drets fonamentals dels detinguts.

L’eurodiputat d’Esquerra Republicana, Josep-Maria Terricabras, ha defensat que davant de totes aquestes vulneracions, la UE haurà d’acabar pronunciant-se. “La UE és extraordinàriament lenta i els estats es defensen entre ells. Però hi ha hagut una colla de vulneracions de drets tan importants! que està desvetllant la inquietud i la preocupació, i que finalment desvetllarà la intervenció de la UE per defensar aquets drets”, ha comentat l’eurodiputat. Terricabras creu que aquesta possible intervenció podria ser com les que s’efectua amb casos com el d’Hongria, Polònia o relacionats amb Turquia.

Estic segur que intervindrà. Sospito que si s’impedeix aquest diumenge el vot legal i legítim, segons què passi en contra de la votació, la UE estarà forçada a intervenir amb molta més rapidesa i contundència. I encara que la votació vagi molt bé, la UE haurà passat pantalla i començarà un cicle diferent on els ciutadans s’hauran expressat i començarà un procés de negociació amb les autoritats internacionals i espanyoles”, ha sentenciat Terricabras.

_dimecres, 27 setembre 2017 notícies

Subscriu-te al meu butlletí

i assabenta’t de totes les últimes novetats des d’Europa

2018 © Tots els drets reservats · Avís legal · Política de privacitat
NEORG