Josep-Maria Terricabras Esquerra Republicana de Catalunya Els Verds | Aliança Lliure Europea al Parlament Europeu

El cas Valtonyc arriba al Parlament Europeu

notícies 29 maig 2018

La conferència que porta per títol “Cala! Shut Up! Calla! Tais-toi! Cállate! Pofa be!” es va dur a terme al Parlament Europeu el passat dia 24 de maig. L’acte, amb l’objectiu de denunciar els atacs a la llibertat d’expressió i de premsa a Europa i especialment a Espanya, va ser impulsat per l’eurodiputada del BNG Ana Miranda i va comptar amb la participació dels eurodiputats Josep-Maria Terricabras (ERC), Jordi Solé (ERC), Judit Sargentini (Greens/EFA), Jávor Benedek (Greens /EFA) i Barbara Spinelli (GUE-NGL)

L’acte va comptar amb la participació del Grup de suport a Valtonyc, el raper mallorquí condemnat a una pena de tres anys i mig de presó per les lletres de les seves cançons. El mateix dia s’acabava el termini per a què el cantant ingressés a la presó i es coneixia la notícia del seu exili -presumiblement a Bèlgica. I davant l’expectació generada per la seva possible presència en l’acte, l’eurodiputada Ana Miranda ja va advertir que en Valtonyc no es trobava al Parlament Europeu, però que hi eren tots els presents per defensar la llibertat d’expressió.

L’acte es va dividir en cinc parts. En la primera d’elles, titulada “La paraula”, Spinelli va presentar la Resolució de la qual ella n’ha estat la ponent sobre “Pluralisme i llibertat dels mitjans de comunicació a la Unió Europea”. La periodista Beatriz Talegón va centrar la seva intervenció en els mitjans de comunicació a Espanya, en la baixa confiança que generen en els ciutadans i en la importància del lliure accés a una informació veraç. Per la seva banda, Suso de Toro, va assegurar que “estem veient un assalt a l’Estat de la vella dreta que ha recuperat els poders de l’Estat i l’ha fet retrocedir al seu origen, a l’Estat franquista”.

En la segona part, titulada, “La xarxa”, el youtuber Álex Garcia, acusat d’enaltiment del terrorisme, va denunciar el seu cas i va afirmar que “des de 1939 no hem viscut un sol dia amb llibertats polítiques i sense presos polítics”. El periodista de “Kaos en la red” Boro LH va evidenciar com de perillós ha esdevingut a l’Estat espanyol el simple fet d’opinar, sempre que l’opinió que es doni difereixi de la del Govern.

“La música” va ser la tercera part de la conferència i hi va intervenir el raper lleidatà Pablo Hasél, condemnat a més de quatre anys de presó pel contingut dels seus tuits i de les lletres de les seves cançons. El cantant va assegurar que “no és que a Espanya estigui en perill la llibertat d’expressió, és que ja no hi ha llibertat d’expressió”. Per la seva banda, Ariadna Suari, del grup de recolzament a Valtonyc, es preguntava indignada com pot ser que a Europa a l’any 2018 una cançó de rap pugui suposar anar a la presó. Representant al col·lectiu “La Insurgencia”, Ivan Lezno va denunciar que la situació que pateixen és un autèntic muntatge polític i qui hauria de respondre’n i estar acusat és el propi Estat espanyol.

En la quarta part, titulada “L’escriptura”, l’eurodiputat hongarès Jávor Benedek va constatar que en Estats membres de la UE hi ha control polític directe dels mitjans de comunicació i va instar la Comissió Europea a actuar quan hi hagi drets fonamentals en perill. També van intervenir els periodistes Aníbal Malvar de Galícia i el corresponsal a Brussel·les de Libération Jean Quatremer, que va acusar la dreta europea de no haver-se preocupat mai per la llibertat de premsa.

En l’apartat sobre “La imatge”, diversos representants dels sindicats de treballadors de Ràdio Televisió de Galícia van denunciar que el principi de pluralisme polític no és respectat i que els mitjans públics gallecs estan al servei del partit en el Govern, el Partit Popular.

En definitiva, la conferència va servir per denunciar el preocupant increment de vulneracions de les llibertats d’expressió i de premsa a l’Estat espanyol en el Parlament Europeu. L’acte es pot visionar sencer en el següent enllaç: https://www.greens-efa.eu/en/article/event/cala-shut-up-calla-tais-toi-callate-pofa-be/

La meva tasca:,
_dimarts, 29 maig 2018 notícies

Subscriu-te al meu butlletí

i assabenta’t de totes les últimes novetats des d’Europa

2018 © Tots els drets reservats · Avís legal · Política de privacitat
NEORG