Josep-Maria Terricabras Esquerra Republicana de Catalunya Els Verds | Aliança Lliure Europea al Parlament Europeu

Despropòsits contra la seguretat

articles 12 juliol 2017

Els atemptats que s’han viscut darrerament a diferents ciutats europees han posat novament de manifest la importància de la cooperació en matèria de seguretat. Una Europa unida i sense fronteres necessita organitzacions com l’Europol, que dona suport a més de 40.000 investigacions internacionals cada any, estableix sistemes d’alerta primerenca i dona directrius i recomanacions a les policies que la integren. Gràcies a aquesta feina, les forces de seguretat europees poden fer front a les amenaces sota les quals malauradament ens trobem cada dia.

Tot i la necessitat indiscutible de col·laboració a través d’Europol, continua havent-hi una policia integral, arrelada al territori, que compta amb àmplies competències però que per culpa d’una decisió política no hi té accés: els Mossos d’Esquadra. És sorprenent que la policia catalana quedi relegada a rebre informació a través del seu contacte amb el Cos Nacional de Policia. Aquesta situació és excepcional, ja que no existeix cap condicionament legal que impedeixi l’accés de policies regionals a Europol. L’Estat espanyol, però, segueix vetant l’entrada dels Mossos, prioritzant criteris polítics per sobre de la seguretat de la ciutadania.

Aquest comportament és una greu irresponsabilitat i des d’Europa no s’entén. Cal tenir en compte que estem en alerta 4 sobre 5 de terrorisme i que el 37% de les detencions de terrorisme d’arrel gihadista de l’Estat han tingut lloc a Catalunya. Per garantir la seguretat de tota la ciutadania, respectant sempre que no es vulnerin les seves llibertats fonamentals, és necessària la màxima coordinació i que els nostres cossos de seguretat tinguin accés a la informació de la manera més ràpida i efectiva possible. La incorporació dels Mossos a Europol només pot comportar una millora en l’efectivitat de la lluita contra el terrorisme i els delictes transnacionals. Així es col·labora a la seguretat del conjunt de la ciutadania europea. Per això encara és més inexplicable aquesta exclusió dels Mossos d´Esquadra de la informació directa d’Europol.

Josep-Maria Terricabras és eurodiputat per Esquerra Republicana i membre del grup de seguiment i control d’Europol.

La meva tasca:
_dimecres, 12 juliol 2017 articles

Subscriu-te al meu butlletí

i assabenta’t de totes les últimes novetats des d’Europa

2018 © Tots els drets reservats · Avís legal · Política de privacitat
NEORG